Luchtwachters en LV2 analyseren de lucht

We kijken terug op een geslaagde eerste bijeenkomst van de meetgroepen van Luchtwachters Delft en van Lucht voor Leidschendam-Voorburg (LV2) op 29 januari 2020.

LV2 heeft software gemaakt om de meetwaarden van officiële en zelfgemaakte fijnstofmeters en stikstofdioxidemeters te analyseren. Daarmee kunnen prachtige grafieken gemaakt worden om inzicht te krijgen hoe de luchtvervuiling zich gedurende de dag gedraagt en hoe het samenhangt met bijvoorbeeld de wind. Ook kunnen er uitschieters mee gevonden worden. Dat zijn meetapparaten die om vanwege lokale uitstoot of door een defect flink afwijken. De software is wel lastig in gebruik. Voordat die mooie grafiekenmaker beschikbaar is voor het grote publiek, moet die dus worden doorontwikkeld.

Waarom is analyse belangrijk?

Ten eerste willen we precies weten wat de luchtkwaliteit rond ons huis is. Er staan in de regio hele dure, precieze meetstations van de overheid, maar niet bij ons in de straat. In heel Delft zelfs geen enkele. Tussen die meetstations wordt de concentratie van de vervuilende stoffen berekend. Dat werkt niet slecht, maar we zijn zo nieuwsgierig en bezorgd om onze gezondheid dat we hebben besloten de lucht zelf meten. Maar dan moeten we wel weten hoe precies onze meetapparaten zijn, anders raken we misschien onterecht in paniek. Of juist het omgekeerde: dat we denken dat er niks aan de hand is.

Ten tweede zijn we nieuwsgierig waar de vervuiling vandaan komt en wat de luchtkwaliteit beïnvloedt. Omdat we heel veel meetgegevens hebben van meerdere meetapparaten op verschillende plekken over een langere periode, denken we dat we antwoorden op die vragen kunnen vinden.

Van Luchtwachters Delft wil LV2 kennis op doen over de meetapparatuur. De ontwikkeling van de fijnstofmeters heeft niet stilgestaan. Daarover zullen we binnenkort meer vertellen.