Luchtkwaliteit meten

Waarom zelf meten?

Diverse overheden en instituten bieden apps en websites aan waarmee de luchtkwaliteit wordt getoond. 

Toch vinden wij het zelf meten van de luchtkwaliteit zinvol. Deze vorm van citizen science, oftewel burgerwetenschap, is een actieve manier om als burger meer te weten te komen over luchtkwaliteit. Waaruit bestaat luchtvervuiling? Waar, wanneer en waardoor komt schadelijk uitstoot vrij? De zware industrie, het vliegverkeer, de scheepvaart, diesel- of benzineauto’s, vuurwerk en Paasvuren, de landbouw, Saharazand of toch de houtkachels? En wat kunnen we er aan doen om de luchtkwaliteit op korte en lange termijn te verbeteren?

We kunnen met het burgermeetnetwerk supersnel op hyperlokaal niveau meten. Delft heeft geen officieel meetstation. De dichtstbijzijnde meetstations staan in Den Haag en Rotterdam. Onze zelfgemaakte fijnstofmeters geven metingen om de 3 minuten weer, terwijl de officiƫle meetwaarden om het uur worden gepubliceerd.

Natuurlijk is er wel een kwalitatief verschil tussen de tienduizenden euro’s kostende apparatuur en de zelfgebouwde fijnstofmeter. Desondanks heerst de overtuiging dat we een bijdrage kunnen leveren aan regionale, landelijke en zelfs internationale meetnetwerken. Daarom werkt onze meetgroep in samenwerking met verschillende organisaties zoals RIVM en Luftdaten aan het kalibreren van de sensoren en het corrigeren van de data.

Workshop Maak-Zelf-Een-Fijnstofmeter

We organiseren workshops waarbij we samen fijnstofmeters in elkaar zetten. Daar komt geen soldeerapparaat bij aan te pas. De onderdelen worden tijdens de workshop uitgedeeld, maar het is ook mogelijk ze zelf te kopen.

De behuizing voor zo’n zelfgemaakte fijnstofmeter is een heel onderwerp op zich. We lieten dat voorheen aan de creativiteit van de deelnemers zelf over, maar nu we het belang inzien van een waterdichte en goed geventileerde behuizing hebben we plannen om daar ook een workshop voor te organiseren.

Om in te schrijven of voor meer informatie, stuur een e-mail naar onderstaand adres.

[email protected]