Fijnstof meten met Android en de SDS011

Soms wil je op locatie en in realtime fijnstof te meten. De zelfgebouwde fijnstofmeter kan daarvoor in principe geschikt gemaakt worden, bijvoorbeeld door een klein OLED-schermpje er op aan te sluiten, de firmware zo in te stellen dat er continu wordt gemeten en via een smartphone hotspot de meetwaarden door te sturen.

Het nadeel daarvan is dat er veel schakels in de keten zijn die kunnen breken. De jumper-draadjes laten los, je vergeet het scherm in de configuratie in te schakelen of de battery pack is leeg; zomaar wat dingen die onderweg kunnen gebeuren.

Een manier om de fijnstofmeter te versimpelen is door de Nova SDS011 fijnstofsensor op een Android smartphone of tablet aan te sluiten. Er wordt al een USB-adapter bij de SDS011 geleverd.

Wat er ontbreekt is een manier op de grote USB-A-plug te verbinden met de micro-USB-ingang van je Android-toestel.

USB-apparaten kunnen worden aangesloten op Android-toestellen door middel van een USB On-The-Go-kabel. USB On-The-Go is een specificatie die compatibele Android-toestellen toestaat zowel als host als slave voor de aangesloten USB-apparaten te fungeren. Normaal gesproken staat een Android-toestel in de slave-stand zodat er makkelijk bestanden naar een computer kunnen worden gekopieerd. Maar voor apparaten als toetsenborden, muizen en jawel, fijnstofsensoren, is het noodzakelijk dat het Android-toestel de host is. Tot zover het technische uitstapje.

Om de sensor aan te sluiten heb je dus een USB On-The-Go-kabel (vaak verkocht onder de naam USB OTG) nodig met aan een kant een USB-A ingang en aan de andere kant een USB-micro plug. Veel geld hoeft zo’n kabel niet te kosten. Ze zijn er al voor minder dan 5 euro.

Als de sensor eenmaal is aangesloten op een Android-toestel, heb je een app nodig om de sensor aan te sturen en uit te lezen. De beste app die ik tot nog toe heb gevonden is Smog Cop. De beschrijving is in het Pools, maar de tekst in de app zelf is in het Engels.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nylon.smogcop

Smog Cop heeft wel een gebruiksaanwijzing. De app moet al gestart zijn voordat de sensor is aangesloten. Even losmaken en weer aansluiten werkt ook. Er is ook een optie om bij het aansluiten van de sensor automatisch de app te starten.

Een groot nadeel van Smog Cop is het ontbreken van een functie om de meetwaarden op te slaan en te verzenden naar een database. En eerlijk gezegd zijn net als bij de zelfbouwmeter ook hier wat zwakke schakels van toepassing: de USB-adapter van de SDS011 zit niet zo strak in de plug van de USB-On-The-Go-kabel,  een tablet is niet zo handzaam en ook in dit geval kan de batterij leeg zijn. Maar in ieder geval heb je wel een mooi groot display: