Energiemarkt Tanthof, Delft

Alle huizen in Nederland zullen in 2050 op een andere manier verwarmd moeten worden dan met aardgas. Dat lijkt ver weg, maar de eerste stappen worden nu al gezet. In 2021 moet elke gemeente een wijk hebben aangewezen om van het gasnetwerk af te koppelen. In 2030 hebben 1,5 miljoen huizen geen gasaansluiting meer.

Wij denken dat de energietransitie gevolgen zal hebben voor de gezondheid. Ook de GGD’s hebben aandacht gevraagd voor de gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. Gas wordt de komende jaren duurder door de hogere productiekosten en om verwarmingsalternatieven als de warmtepomp aantrekkelijker te maken.

Bij een gebrek aan betaalbare energie vrezen we dat er meer vaste of vloeibare brandstoffen zullen worden gestookt. Denk aan kolen, turf, stookolie en hout. De bruinkoolbriketten liggen al bij de doe-het-zelfwinkels. We zien dit op industriƫle schaal natuurlijk al gebeuren met gesubsidieerde biomassacentrales, die lang niet altijd zo schoon zijn als beweerd wordt.

Daarom hebben we op 5 oktober samen met de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft de Energiemarkt georganiseerd. Daarbij informeerden we bezoekers waarom duurzame energiebronnen belangrijk zijn voor schone lucht.

Een belangrijk thema was het zuiniger met warmte omgaan. Door te isoleren lekt er minder energie weg, waardoor de woning warmer blijft en er minder bijgestookt hoeft te worden. En dus minder uitstoot van schadelijke stoffen. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor de gezondheid – mits er ook met voldoende ventilatie rekening gehouden wordt.

In de keuken is ook veel winst te behalen door te slowcooken met een hooikist – maar zelfs een deksel op de pan helpt al. Daarnaast was er aandacht voor het zelf opwekken van schone energie met zonnepanelen, een van de snelst terugverdiende investering bij het verduurzamen van een huis.

Meer foto’s op de site van BHTD

We hopen de opgedane kennis in de toekomst op straat- en wijkniveau in de praktijk te brengen. Daarover later meer.