Samen voor een Delfts blauwe lucht

Hieronder een interview van Delft Wordt Groen met Luchtwachters Delft. Het artikel is gepubliceerd in Stadskrant Delft, Delft Op Zondag en de website van de Gemeente Delft.

Een schone lucht is essentieel voor een groene toekomst. En de lucht in Delft mag wel wat schoner. Gelukkig bestaan in Delft de Luchtwachters. Zij inspireren, motiveren en controleren de overheid en stadsgenoten om de lucht schoner te krijgen.

Het burgerinitiatief de Luchtwachters bestaat uit meer dan twintig Delftenaren. De Luchtwachters zijn aangesloten bij het internationale Sensor.Community, een wereldwijd meetnetwerk dat data verzamelt van organisaties. Toen de Luchtwachters zich in 2018 aansloten, bestond het netwerk uit zo’n drieduizend meetapparaten. Inmiddels zijn dat er wereldwijd meer dan elfduizend.

Onzichtbaar

De Luchtwachters houden zich vooral bezig met het zichtbaar maken van het ‘onzichtbare’ probleem dat luchtvervuiling heet. Marvin (links op de foto) van de Luchtwachters licht toe: “Zo geven we workshops waarin deelnemers leren een fijnstofmeter te maken en dus thuis de luchtkwaliteit kunnen meten. Daarnaast hebben we onlangs het Luchtwachterscafé georganiseerd. Hier presenteerden we onze plannen voor 2020 en wisselden we gedachten uit met alle aanwezigen. Een van deze plannen is het terugbrengen van een autoloze dag. Delft deed vroeger vaak mee aan de internationale ‘No car day’. Wij vinden dat een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor een schone lucht, om minder gebruik te maken van de auto en wellicht kan Skate Jam zelfs terugkomen.”

Norm

Delft ligt tussen twee snelwegen en is omringd door grote steden. “We proberen daarom niet alleen de burger bewust te maken, maar kaarten ook bij de gemeente en de provincie aan dat dit probleem moet worden aangepakt”, vertelt Marvin. “Qua fijnstof zitten we nu op 20,6 microgram per kubieke meter. De Europese norm is 25 microgram, dus wat dat betreft doen we het goed. Maar de norm van de wereldgezondheidsorganisatie is 10 microgram. Er is dus nog een hoop te winnen.”


Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten van de Luchtwachters en de kwaliteit van de Delftse lucht op de voet volgen? Meld u dan aan voor de Luchtwachters nieuwsbrief via: www.luchtwachtersdelft.nl/nieuwsbrieven.


Schone Lucht Akkoord
De gemeente Delft heeft het Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend. Het doel van het SLA is halvering van de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030. Iets waar de Luchtwachters natuurlijk erg blij mee zijn. “Het is goed dat het SLA niet alleen over auto’s gaat, want er is zoveel meer wat voor luchtvervuiling zorgt. Huishoudens zijn bijna net zulke uitstoters van fijnstof als wegverkeer en de industrie. De fijnstofdeeltjes van open haarden en houtkachels zijn bijvoorbeeld zo klein dat ze bijna niet worden gemeten. Maar ze zijn ontzettend vervuilend én gevaarlijk voor onze gezondheid. Goed dus dat er nu een akkoord is, maar of het ook daadwerkelijk wordt aangepakt, is nog de vraag. Het is onze taak om de overheid hierop te controleren.”